HTML

oktatás-filozófia

oké, hogy van iskola, de miért? milyen jó lenne, ha összetalálkoznának azok az emberek, akik gondolnak erről az egészről valamit. valami nem aprópénzt. valami teljességgel haszontalannak tűnőt. Ha gondolatok ébrednének, inspirálódnánk. ki tudja? hátha hasznos ez az egész valahol.

Friss topikok

  • eaposztrof: Nagy érdeklődéssel kérdezem, hogy látható már valahol az akkor problémafa? Látja valaki esélyét új... (2021.01.29. 01:48) problémafa
  • hanger: :) újabban az ofoe oldalán vannak írásaim. ofoe.hu (2013.01.22. 11:06) a szakoktatás sem lehet mesés
  • Ghandino: Miért is kell megtanítani egy gyereket írásban osztani? Nos, mint reálos tanár az alábbi érveket t... (2011.12.23. 01:40) osztás
  • asdsf: De azért, hogy tanuljon valamit had mondjam el, hogy aki ebben a világban számon kéri egy emberen,... (2011.12.15. 11:20) Algernon jelenség az oktatásban
  • hanger: ez a tanárok hiábja. a tanártársadalom hibája. a tanárok összességében azért elégedettek a helyzet... (2009.09.24. 14:27) tanári fizetés

Linkblog

2008.04.26. 09:16 hanger

vegyes felvágott

próbálom valahogy kitalálni, hogy hogyan lehetne pedagógiáról értelmesen, érdemben előrehaladva vitatkozni. vagy nem is vitatkozni, hanem egyáltalán csak előre haladni.

mintha nem haladna előre a pedagógia. hanem csak azon igyekezne, hogy minél tudományosabban, minél pontosabban tudja mérni saját sikertelenségét. és amikor sikerről számol be, mindannyiszor csak azt látom ha véletlenül van okom, hogy alaposabban utánanézzek, hogy mérési hiba áll a háttérben. dávid szobrát nem kifaragták, hanem lefejtették róla a követ. mert a szobor már ott volt. a pedagógia egyre inkább úgy tűnik, hogy hiába fejtem a követ, a végén kétségbeesett, üres, széttárt kezekkel kell álljak, egy műtermi asztal előtt. na ezt szeretném elkerülni.

---

Házasodni mindenki úgy akar, hogy felfelé lépjen. Most itt nem mennék bele abba, hogy mi felfelé és mi nem, és hogy miért gondolják emberek, hogy ez valakinek is jó. A mesék is erről szólnak. Amikor kicsi voltam semmit sem értettem belőle. Később azt hittem, hogy a pénzről szól. Ma már tudom, hogy valami egészen másról, de egyre kevésbbé tudom, hogy miről. ma találkoztam egy lánnyal, aki szemlátomást nem egy fajba tartozott velem. Kifogástalan alak, gyönyörű arc, de a hangja kellemetlen, a tekintete üres. Mitől? Neveltetés? család? Tudom, hogy nem illik származásról beszélni, de mégis jó lenne már tudni, hogy mi a pedagógus feladata. Tfh lehetett volna azt a csajt másmilyenre nevelni. Akkor ki és mikor rontott el valamit, ha egyáltalán.

---

Mintha a pedagógia ott tartana ahol a pszichológia tartott 300 éve. Nem összefüggéseiben látja a nevelést, hanem valamiféle hittérítői szinten át akar adni valamit ha kell, ha nem. Mint a pszichiátria valamikor 300 éve. Pörgették, pörgették hátha meggyógyul. Ha nem, akkor bezárták.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://oktatasfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr17442707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juli · http://www.osztalyfonok.hu 2008.05.01. 16:54:03

Lehet, hogy többre mennél, ha nem a tudomány oldaláról indulnál. A pedagógia tudományának csak akkor van létjogosultsága, ha segíti a gyakorlatot professzionálisan működni. Ritkán segíti, mondhatnám elvétve. Már a hittéríői szerepet is feladta, egy része leragadt, más része a fellegekbe vonult, csak éppen azt nem teszi, ami a dolga.

hanger 2008.05.04. 07:20:58

ezen gondolkodnom kell még, hogy mit jelent nem a tudomány oldaláról indulni. mert elvileg a tudomány oldala az csak annyit kéne jelentsem, hogy úgy gondolkodom, hogy közben tudom, hogy gondolkodom. gyakorlatból indulva meg talán nem könnyű nagy paradigmákat váltani. vagy leszokni a nagy paradigmaváltásokról. persze a jóég tudja. épp ez a lényeg, hogy ezen még gondolkodnom kell.

Juli · http://www.osztalyfonok.hu 2008.05.05. 10:08:49

Nem minden tudományról gondolom így, csak éppen a pedagógiáról, amelyik évtizedekig át volt politizálva, régi hívei még mindig őrizni próbálják korábbi bástyáikat, amelyek meg sem látszanak rendülni, pedig valójában senkit sem érdekelnek. (Gondolj csak a Magyar Pedagógiából átemelt több, mint százéves kövületre, meg a saját ahhoz fűzött gondolataidra.)

A pedagógia tudomány jelenlegi képviselőit sem az érdekli, hogy mi van a pedagógiai gyakorlatban nevezetesen az óvodában, az iskolában (tisztelet a gyér kivételnek), hanem elméleteket gyártanak, kutatnak, vizsgálnak, mérnek (éljen az SPSS!), tudományos címeket szereznek, konferenciáznak, közben meg az élet öntörvényűen burjánzik, születnek az egyre átgondolatlanabb oktatáspolitikai döntések. Szétverődött egy rendszer, amiért ugyan nem kár, de nem épült helyette másik, eluralkodott a bizonytalanság és a káosz stb. stb. A pedagógiának mint alkalmazott tudománynak bizony össze kellene kapnia magát, hogy igazi tudománynak lehessen tekinteni. Kis honunkban én erre pillanatnyilag csekély esélyt látok. Örülnék a megalapozott cáfolatnak.

A nevelésfilozófiai jellegű kérdésfeltevéseknek (a "gondolkodásnak") persze van értelme, de a Te multimédiás írásodban is az volt a jó, hogy a valóságos helyzetből kiindulva, és ahhoz visszatérve fogalmazott meg továbbgondolandó gondolatokat. Valódi vitát gerjeszteni bizony minden szinten roppant nehéz. Ennek okai persze sejthetők, de most nem térek ki rájuk.

Ezért részben áporodott, részben üres és elszemélytelenedett, céltalannak tűnő ráadásul agyonbürokratizált a mi kis tudományos világunk (ami a pedagógiát illeti.)

hanger 2008.05.05. 16:05:50

most épp amúgysem vagyok nagy lelkesedéssel a pedagógia iránt. épp most gondoltam át egy marék dolgot, amik egyenként is elég elkeserítőek, így egybe meg kifejezetten elvették az életkedvem. pályát módosítok, úgy tűnik biznic konzálting ödvájzör leszek. juhéjj.
hívtak iskolát igazgatni gödöllőre, de nincs elég pénzem rá. albérlet, házasodom, talán nemsokára gyerekek... gondolom érted.
De azért azon jár az agyam, hogy hogyan lehetne akkor pedagógiát csinálni. mert látom, hogy kéne.
az össztársadalmi átgondolatlanság engem egyébként kezd már szórakoztatni. valahogy be kéne gyűrni olyan embereket a pedagógiai elitbe, akik meghatározókká válnának és mégis gondolkodnának. de annyira rettenetesen kontraszelektív az út oda. aki nyalásból és könyöklésből összesen nem ér el legalább nyolc pontot, az szinte esélytelen. vagy van valahol egy csillagkapu? csak nem vettem észre?
az a baj kedves Juli, hogy te voltál az első és egyelőre egyetlen, aki azt mondta, hogy értelmeseket is gondolok időnként.
az olcsó munkaerő, az olyan amilyen. lehet itt hivatásról bveszélni egy darabig, meg lehet hivatástudatból nyomorogni egy darabig, de ha egyszer az ország nem akar oktatásra jelentős összeget áldozni, mert más dolgok a fontosak szerinte, akkor más dolgok a fontosak. ilyen végtelenül egyszerű válasz.
amíg a neveléstudományok doktoraként hat felsőfokú végzettséggel a zsebemben tíz évnyi tanítás után iskolaigazgatói székben éppen annyit tudok keresni mint bádogossegédként, addig megérdemli az ország, hogy távoslági buszt vezessek, vagy bádogozzak. szeretek bádogozni.
akkor tudom, hogy mit csinálok, és tudom, hogymiért. mellesleg nem kell droidokkal szópárbajoznom, mocskolódó aljas és buta(!) emberekkel könyékharcba mennem hitvány, embertelen körülmények között.

Juli · http://www.osztalyfonok.hu 2008.05.05. 19:08:59

Szerintem nem csak én mondtam azt, hogy olykor értelmeseket gondolsz, és sokan gondolják is ezt anélkül, hogy mondanák. Elég evidens a dolog. Bármilyen pocsék is a helyzet, nem hiszem, hogy ne lenne számodra más megoldás, mint a bádogosság. Bár ha szívesen csinálod, én bizony meg nem akadályozlak benne.

hanger 2008.05.06. 06:53:31

kedves Juli, a helyzet tényleg rosszabb mint gondolod. az egyetemen a kollégáim közül (a Gabit leszámítva, akivel nagyon hasonlóan gondolkodunk) egyetlen egy volt csak hajlandó beleolvasni a például a multimédiás cikkembe. ő annyit mondott, hogy pocsék, és azt javasolja, hogy még egy blogra se tegyem fel, mert végleg lejáratom magam. ez volt az egyetlen-egyetlen-egyetlen visszajelzés amit kaptam (ő egyébként a tanszékünk nálam fiatalabb pedagógiai kutató generáció szakembere). a tanszékvezetőnk csak annyit tudott mindig mondani, hogy a rettenetes a stílusom, és hogy így nem lehet írni, pláne ezt a cikket el sem olvasta, hiába küldtem neki is.
Tényleg te voltál az egyetlen, és a kis kocsmában a többiek, akik azt mondták, hogy jó cikk.
no meg egy évvel később a "csavarhúzós" írt rá egy kommentet, akivel most fejeztük be az első könyvünket, amihez persze nem is merek kiadót keresni, hanem inkább kiadom én.
ezért voltam annyira boldog veled találkozva, hogy van olyan közösségecske, aki érti amit írok. erről jut eszembe, volt beharangozva egy találkozó. tudsz róla valamit, hogy lesz-e.
és ha tudsz olyan pedagógiához kapcsolódó munkát, amitől nem kopik fel az állam, egy másodpercig sem tartsd vissza a hírt :)

Juli · http://www.osztalyfonok.hu 2008.05.06. 08:51:21

Kedves Gergő!
A volt főnököd állítsa magát takarékra, mert egy kicsit sok belőle. Lenne néhány keresetlen szavam az ő produktumairól, stílusáról, meg emberi minőségéről, de ezt hagyjuk...
Miről írtatok könyvet a Csavarhúzóssal? Hátha lehet rá kiadót találni, bár kis hazánkban éppen semmi sem biztos. Szerintem teljesen jó a stílusod (sőt nagyon is jó).
Töprengek a munkán, alkalmi dolgok biztosan akadnak egy ilyen okos és felkészült fiúnak, de állandó státuszt lelni nem egyszerű.
Egy kósza kérdés (persze erről a másik felet is meg kell majd
kérdezni): nem lenne kedved legalább alkalomszerűen Kolozsváron a Babes Bólyain tanítani? Nagyon sokat ők sem fizetnek,
de egy olyan embernek, akiben van kezdeményezőkészség és lendület, mintha most könnyebben nyílna tér, mint itt. Nem kell hozzá áttelepülni, persze. Nagyon vad a gondolat?
Ha érdekel, utána járok.

hanger 2008.05.06. 14:50:53

a volt főnököm megérdemli az életét és a sikereit, meg a volt kollégáimat, meg a róla kialakult véleményt. úgy kell neki. annál nagyobb bűntetés nem kell senkinek. róla azt hiszem többé nem beszélek.

én egyelőre mindenre nyitott vagyok, szeretem az alkalmi munkát is, ha hamar kész van, és korrektül fizetnek. voltam jegyet árulni is. sok éve nem kaptam ilyen jó órabért, és kedvemre gondolkodtam közben.
kolozsvár jó hely, ha tudnak eleget fizetni, és elég szabad kezet adnak, szívesen megyek oda is tanítani, ha nem rabol el addig a google.
a könyvből mindjárt készül próbanyomat a gyomai kner-ben ha minden igaz, amint megvan, megtisztelnél, ha elfogadnál egy tiszteletpéldányt. kicsit karcos, kicsit éretlen, de ha tetszik, és tudsz segíteni kiadót keresni, akkor állok elébe nagyon szívesen.
egyébként a kicsit lejjebb megtalálható tudomány-ezotéria-áltudomány tengely című bejegyzésből lett idővel kis könyvecske.
de egyébként is most nagy könyvírási lázban égek, kiírok magamból mindent, ami az elmúlt években összegyűlt a fejemben, meg a laptopomban. hat könyvecske készül. három vár már a nyomdára.

Juli · http://www.osztalyfonok.hu 2008.05.06. 15:54:44

Köszönöm előre is a könyvet, őszintén kíváncsi vagyok rá. Szeretem, amiket írsz.
Nincs valami olyan cikked, amit el lehetne küldeni Erdélybe? Van az Erdélyi Pszichológiai Szemle folyóirat, nem tudom, vevők-e a Te gondolataidra, de meg lehet próbálni. (Elég tekintélyes folyóirat.) Ők engem is pszichológusnak kezelnek, mert a pedagógiát baromságnak tartják. Persze nincs igazuk, de a tapasztalataik ezt támasztják alá. (Náluk még a mienkénél is áporodottabb és átpolitizáltabb a pedagógia "tudomány".) Ha van olyan jó friss írásod, ahol rendben van a könyvészet (mert arra kényesek), meg vannak nemzetközi hivatkozások, érdemes kipróbálni őket. Azután ki tudja? A google biztosan jobban fizet, de a kapcsolatok sok mindenre jók lehetnek.

hanger 2008.05.06. 23:11:31

hát nem tudom... nem akarok én már újságokat keresni. meguntam. megírom, kiadom, szarok a helyesírásra is, meg a nem megengedett szavakra, csak akkor hivatkozok, ha olyan kedvem van, vagy ha fontosnak látom. ha valaki akarja majd olvassa, ha meg senki, akkor meg nem kell olvasni. még két-három hét alatt befejezem, utána házasodom, nászút, és szeptembertől már csak hobbiként fogok pedagógiával foglalkozni.
süti beállítások módosítása