HTML

oktatás-filozófia

oké, hogy van iskola, de miért? milyen jó lenne, ha összetalálkoznának azok az emberek, akik gondolnak erről az egészről valamit. valami nem aprópénzt. valami teljességgel haszontalannak tűnőt. Ha gondolatok ébrednének, inspirálódnánk. ki tudja? hátha hasznos ez az egész valahol.

Friss topikok

  • eaposztrof: Nagy érdeklődéssel kérdezem, hogy látható már valahol az akkor problémafa? Látja valaki esélyét új... (2021.01.29. 01:48) problémafa
  • hanger: :) újabban az ofoe oldalán vannak írásaim. ofoe.hu (2013.01.22. 11:06) a szakoktatás sem lehet mesés
  • Ghandino: Miért is kell megtanítani egy gyereket írásban osztani? Nos, mint reálos tanár az alábbi érveket t... (2011.12.23. 01:40) osztás
  • asdsf: De azért, hogy tanuljon valamit had mondjam el, hogy aki ebben a világban számon kéri egy emberen,... (2011.12.15. 11:20) Algernon jelenség az oktatásban
  • hanger: ez a tanárok hiábja. a tanártársadalom hibája. a tanárok összességében azért elégedettek a helyzet... (2009.09.24. 14:27) tanári fizetés

Linkblog

2008.05.19. 13:23 hanger

szakalpítási kérelmet kellett véleményeznem

ilyen szarságokat írtak:


„Könnyen belátható, hogy BA-szinten ennek az integráns szemléletű törvényi elvárásnak csak egy integráns, a vizuális kommunikáció és kultúra hármas egységét koncipiáló és annak transzfereiben gondolkodó koncepció képes maradéktalanul megfelelni. […] Miután BA-képzésről van szó, ezek a törvényi elvárások egy olyan műveltségterületen, mint a vizuális kultúra, csakis a teljes vizuális kultúra-vertikum tanári kompetenciákba való illesztésével lehet releváns kívánalom.”

és nem ez volt a legrosszabb benne. idézgetek a válaszomból:

"A nagyképűen és fölöslegesen tudományoskodó stílus, a fülhasogató germanizmusok, a tömegesen előforduló központozási helyesírási hibák végigkísérik a dokumentumot.

az összesen 1800 kreditesre tervezett képzés mintegy 60 félév alatt végezhető csak el

Bár a zenei nevelést rendkívül fontosnak tartom magánemberként, nem látom indokoltnak a vizuális neveléssel foglalkozó szakhoz 180 kredit erejéig a népzene, egyházzene oktatását se Kodály zenepedagógia szakirányokkal, se anélkül.

Ezredszerre is látom visszaköszönni azt az ELTÉ-n bevett szokást, mely szerint úgy készül az új szak, hogy a létező tanárok létező óráit különösebb gondolkodás nélkül próbálják meg egybegyúrni. Valaki ír az elejére egy impozánsnak gondolható bevezetést, és bíznak benne, hogy senkinek nincs kedve elolvasni.

Mivel attól tartok, hogy az „átdolgozás” azt jelenti, hogy újabb adag mázzal öntik le a dokumentumot, még jobban csökkentve ezzel az átláthatóságot és tisztánlátást, kötelességemnek érzem javasolni, hogy sokkal átgondoltabb és átláthatóbb terveket érdemes ilyenkor készíteni.

És bár látszólag nem tartozik a témához, mégse tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy egy művészeti nevelésben tevékenykedő közösség hogyan adhat ki a kezéből olyan tipográfiai szennyet, olyan vizuális környezetszennyezést, amit megkaptam."

kíváncsi vagyok, hogy mit kezd ezzel a válasszal a dékánunk :)

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://oktatasfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr77476743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanger 2008.05.19. 13:28:17

természetesen a teljes anyag maximálisan titkos, és senkinek nem mutatom meg, de ha valakit érdekel, az keressen meg. :)

terpmunkás 2008.05.19. 21:15:57

Kiváncsi lennék. Nos, azt gondolom többet nem kérnek fel véleményezésre - bár tévednék.

hanger 2008.05.19. 22:40:02

tényleg nagyon durva a szöveg. mint valami ötvenes évek karikatúrája. csak hiányzik a mondatok elejéről és végéről, hogy elvtársak. nagybandó és hofi együtt képtelenek ilyen szöveget összerakni. csak azért nem rakom ki ide a teljes anyagot, mert gondolom, hogy szörnyetegesen nagy jogsértést követnék el.

nagyon durva. felolvastam belőle részleteket egy fél estét betöltően moziklub előtt a hallgatóimnak. istentelenül jót röhögtünk. és az az igazán érdekes, hogy természetesen nem az én véleményemet küldték tovább, hanem tanszékvezetőnkét, aki méltányolta a nagyszerűen átgondolt munkát, amiben olyan mennyiségű számszaki hiba volt, ami tényleg már vicces. és ami a pontot felteszi az i-re, hogy a szakot megalapították ezzel az anyaggal. büszke vagyok rá, hogy felmondtam.

E. 2008.09.14. 16:39:36

"[Az Aktátum] hét éve folyamatosan készült, de nagyon vastag volt, és nagyon tekintélyes hatást keltett. A berakodás során jelentékeny balesetveszélyt nem képező, 17x30x15 centimétert meg nem haladó építési anyagok szállítmányozására szolgáló könnyű tehervagonok hátsó kerekei zárószegeinek egységét taglalta."

Boris Vian: Venyigeszú és a Plankton

hanger 2008.09.14. 16:45:24

a nagy különbség az, hogy az egyik vicc. a másik meg bírálatom ellenére (vagy épp azért) széles körökben szellemi remekműként üdvözölt újonnan elfogadott(!!!) szakalapítási kérelem. :)

boris viant egyébként imádom
süti beállítások módosítása